Ajută-ți bebelușul să se dezvolte armonios!
Fiecare părinte își dorește ca puiul lui să fie ”cel mai cel”, să se dezvolte cât mai armonios, să vorbească repede, să ”prindă” din zbor informațiile, să meargă mai repede, dar și multe altele. De fapt, ca să fim sincere, parcă părinții sunt cei care pun destul de multă presiune și fac tot timpul comparații între copii, deși toată lumea le recomandă insistent să renunțe la acest obicei. Dar puțini părinți sunt conștienți că stă în puterea lor ca dezvoltarea bebelușului să fie cea în ritmul dorit de ei, iar comportamentul lor îi poate ajuta pe aceștia sau, din contră, le poate inhiba dezvoltarea.
”Nu” pentru televizor
Chiar dacă ești singură cu el acasă toată ziua și mai trebuie să ai grijă și de treburile casnice, nu așeza copilul în fața televizorului pentru ca tu să te poți ocupa de toate. Dezvoltarea limbajului sau a funcțiilor motorii are de suferit în acest caz. Chiar dacă este o soluție la îndemână, recomandarea noastră este să găsești altă metodă, pentru a-l avea mereu sub supraveghere și pentru a putea face și câte ceva prin casă.
Vorbește corect
Este normal pentru un bebeluș să vorbească peltic, dar acest lucru nu este valabil și în cazul tău. Dacă vrei ca micuțul tău să rostească în mod corect cuvintele, atunci când vorbești cu el nu apela la ”limba bebelușească”. Cel mai bine, atunci când sunt mici, copiii învață prin repetiție, iar dacă pe tine te va auzi zicând ”pocotaliu” în loc de portocaliu, cel mai probabil așa va crede că este corect, și va fi mult mai dificil să îl corectezi mai pe urmă.
Lasă-l să-și exprime dorințele
Evident că fiecare părinte este extrem de atent la dorințele celui mic, și de multe ori îi oferă acestuia tot ce dorește, înainte ca acesta să apuce să ceară. Specialiștii susțin că micuții trebuie lăsați să-și manifeste dorințele, deoarece în acest fel își va dezvolta și mai bine limbajul, dar va deveni și mai independent.
Citește-i
Chiar dacă doar ce ai venit cu el de la maternitate, citește-i câte o poveste în fiecare seară. De asemenea, vorbește-i, explică-i ce sunt anumite lucruri, fenomene ale naturii, ”câte-n lună și în stele”. Chiar dacă pare că nu înțelege prea multe, vei rămâne surprins plăcut de felul cum puiul tău va vorbi, cât de repede o va face, și în plus, chiar și de mulțimea informațiilor pe care el le-a acumulat în toată această perioadă cât tu ai vorbit cu el.
Lăsați-l să exploreze
Copiii sunt foarte curioși și învață foarte mult cu ajutorul experienței. De aceea, lasă-l să exploreze, să observe lucrurile, florile, animalele, cum se urcă și se coboară, cum curge apa, precum și altele. Toate sub supravegherea atentă a ta, în sensul că nu trebuie niciun moment să fie în pericol. Dar asta nu înseamnă să fii non-stop lângă el, cu un șervețel umed cu care să ștergi clanța pe care urmează să pună mâna, sau cu un spray cu soluție dezinfectantă cu care să stropești din plin leagănul în care urmează să se dea.