×

Ghidul Definitiv pentru Schimbarea Anvelopelor -Tot ce Trebuie sa Stii

Ghidul Definitiv pentru Schimbarea Anvelopelor -Tot ce Trebuie sa Stii

Schimbarea anvelopelor este o activitate esentiala pentru orice sofer responsabil. Fie ca este vorba despre schimbarea sezoniera a anvelopelor de vara cu cele de iarna sau pur si simplu inlocuirea anvelopelor uzate, acest proces poate parea descurajant pentru cei neinitiati. Acest ghid complet iti va oferi toate informatiile necesare pentru a schimba anvelopele in siguranta si eficient, chiar daca esti incepator.

De ce este importanta schimbarea anvelopelor?

Schimbarea anvelopelor la momentul potrivit este cruciala pentru siguranta ta pe drum. Anvelopele uzate sau nepotrivite pentru sezonul curent pot afecta tractiunea, controlul si eficienta consumului de combustibil. De asemenea, utilizarea de anvelope potrivite pentru fiecare sezon prelungeste durata de viata a acestora si imbunatateste performanta generala a vehiculului tau.

Cand ar trebui sa schimbi anvelopele?

 1. Schimbarea sezoniera: In general, anvelopele de vara ar trebui inlocuite cu cele de iarna atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius, iar anvelopele de iarna ar trebui schimbate cu cele de vara atunci cand temperatura depaseste aceasta valoare.
 2. Uzura anvelopelor: Este recomandat sa verifici regulat adancimea benzii de rulare. Daca aceasta este mai mica de 1.6 mm, anvelopele trebuie inlocuite imediat.
 3. Anvelope deteriorate: Daca observi crapaturi, taieturi sau alte semne de deteriorare pe anvelope, acestea trebuie inlocuite pentru a evita riscul de explozie sau alte accidente.

Ce ai nevoie pentru a schimba anvelopele?

 1. Anvelope noi: Asigura-te ca ai anvelopele potrivite pentru vehiculul tau si pentru sezonul curent.
 2. Cric: Un cric robust este esential pentru a ridica vehiculul.
 3. Cheie de roti: O cheie de roti de calitate este necesara pentru a desface si strange piulitele rotilor.
 4. Manusi de protectie: Acestea te vor proteja de murdarie si potentiale zgarieturi.
 5. Blocuri de siguranta: Pentru a asigura stabilitatea vehiculului in timpul ridicarii cu cricul.

Pasii pentru schimbarea anvelopelor

 1. Parcheaza pe o suprafata plana: Asigura-te ca vehiculul este parcat pe o suprafata plana si stabila. Trage frana de mana si pune vehiculul in treapta de parcare.
 2. Pune blocuri de siguranta: Plaseaza blocuri de siguranta in fata si in spatele rotilor pentru a preveni miscarea vehiculului.
 3. Slabeste piulitele rotilor: Foloseste cheia de roti pentru a slabi piulitele rotilor, dar nu le scoate complet inca.
 4. Ridica vehiculul: Plaseaza cricul sub punctul de ridicare recomandat de producator si ridica vehiculul pana cand roata nu mai atinge solul.
 5. Scoate piulitele si roata: Desurubeaza complet piulitele si scoate roata de pe butuc.
 6. Monteaza anvelopa noua: Pozitioneaza anvelopa noua pe butuc si insurubeaza piulitele cu mana pentru a le fixa.
 7. Strange piulitele: Folosind cheia de roti, strange piulitele in cruce pentru a asigura o fixare uniforma.
 8. Coborarea vehiculului: Coborati vehiculul cu grija folosind cricul si scoateti-l de sub masina.
 9. Verifica strangerea piulitelor: Dupa ce vehiculul este pe sol, verifica din nou strangerea piulitelor pentru a te asigura ca sunt bine fixate.

Intretinerea anvelopelor

Dupa ce ai schimbat anvelopele, este important sa le intretii corect pentru a prelungi durata de viata si a asigura performanta optima. Verifica periodic presiunea anvelopelor, rotati anvelopele intre axe la fiecare 10.000 – 12.000 de kilometri si inspecteaza-le pentru semne de uzura sau deteriorare.

Concluzie

Schimbarea anvelopelor poate parea o sarcina intimidanta, dar cu echipamentul potrivit si cunostintele necesare, oricine poate invata sa faca acest lucru in siguranta si eficient. Urmand acest ghid pas cu pas din https://www.topgear.com/, vei putea sa schimbi anvelopele vehiculului tau fara probleme si sa te asiguri ca masina ta este pregatita pentru orice conditii meteo. Nu uita ca siguranta ta si a celor din jur depinde de intretinerea corecta a anvelopelor, asa ca nu neglija acest aspect important al intretinerii vehiculului tau.