×

Vopsirea electrostatica – o soluție durabila în protecția suprafețelor

Vopsirea electrostatica – o soluție durabila în protecția suprafețelor

Indiferent de materialele din care un obiect este realizat, de la o mașină sau un alt mijloc de transport până la piese, electronice sau electrocasnice, în timp, acestea pot fi afectate de diverși factori și astfel, pentru a le păstra cât mai mult timp într-o stare de funcționare optimă dar și cu un aspect pe măsură, trebuie să apelăm la unele acțiuni specifice, una dintre acestea fiind vopsirea, care se referă la aplicarea unui strat protector pe o suprafață, metalică, lemnoasă sau de orice alta natura.

Vopsirea unei suprafețe poate fi realizată în ziua de azi prin mai multe feluri, de la cea clasică, simplă, pe care o putem realiza cu toții chiar și acasă, cu o pensula sau un trafalet și până la vopsirea electrostatica, care oferă rezultate de calitate superioara și protecție absolută a suprafeței pentru foarte mult timp. O astfel de metoda putea fi utilizata până de curând doar pentru metale însă a putut fi adaptata și pentru lemn, pentru suprafețele de MDF, un material asemănător cu OSB-ul sau PAL-ul, cunoscute că placi cu densitate medie, ce pot fi utilizate în multe scopuri în construcții.

Vopsirea electrostatica este la baza un proces chimic, ce consta în aplicarea vopselei încărcată cu sarcini pozitive pe suprafețele metalice încărcate negativ, acționând astfel asemeni unui magnet care este atras de anumite suprafețe. Poate fi realizata astfel în anumite medii speciale unde sunt îndeplinite toate condițiile necesare și nu intervine niciun aspect de risc din exterior. De aceea, nu este ușor de realizat de către oricine ci de către care dispune de experiență precum și de echipamente și un mediu de lucru corespunzătoare.

Așa cum în cazul unei simple vopsiri a unui gard, înainte de toate trebuie să pregătim suprafață, așa se procedează și în ceea ce privește vopsirea electrostatica. Fie că este vorba despre o suprafață noua sau revopsirea, recondiționarea unei suprafețe vechi, vopseaua veche și impuritățile trebuie îndepărtate. De asemenea, obiectele ce urmează a fi vopsite trebuie să aibă o suprafață cât mai uniforma posibil, pentru rezultate cât mai bune. Un astfel proces se numește tratare și are că scop pregătirea cât mai buna a unei suprafețe ce urmează a fi vopsita cu vopsea electrostatica. Exista așadar mai mulți pași ce pot fi aplicați, de la un caz la altul. Cel final este acela de aplicare a unui strat protector care poate fi de recondiționare estetica, anti coroziv, antioxidant, pentru a oferi impermeabilitate și așa mai departe.

Procesul de tratare se poate încheia prin aplicarea unuia sau mai multor straturi de material protector, în funcție de material și de suprafață. În acest proces pot fi acoperite eventuale defecte de suprafață și astfel aplicarea vopselei electrostatice vă avea un succes mult mai mare. Se poate obține astfel o suprafață mata sau una lucioasa, în funcție de material în cea mai mare parte.

În ceea ce privește materialul lemnos mai sus menționat, procedeele de vopsire sunt ceva mai diferite, în sensul că lemnul  este un slab conductor de electricitate și astfel, trebuie aplicate masuri speciale prin care vopseaua să adere cât mai bine la suprafețele ce trebuie vopsite. Că și în cazul metalului, suprafață de lucru trebuie pregătită în mod corespunzător prin finisaje și tratare și abia apoi se poate merge mai departe spre aplicarea vopselei electrostatice, o vopsea care este ceva mai diferita de cea utilizata pentru suprafețele metalice, ce are un punt de polimerizare cuprins intre 120°C și 140°C, după cum ne spun și experții din domeniul acesta. Doar astfel de poate obține o acoperire uniforma a întregii suprafețe vopsite.

Unul dintre cele mai importante procese în ceea ce privește curățarea unei suprafețe este sablarea. Aceasta este folosita în cadrul multor industrii, pentru a curata o suprafață metalica și non-metalica de orice defecte și impurități, pentru a fi eventual vopsita sau nu. Este foarte utila în îndepărtarea vopselei vechi de pe o anumită suprafață în vederea revopsirii.

Una dintre industriile în care este utilizata vopsirea electrostatică este cea auto. Oricine, atât cei ce dețin o mașină cât și cei ce nu dețin, știu cât de rezistentă în timp vopseaua unei mașini poate fi, atât la diversele condiții meteo, precum căldură excesiva sau îngheț și până la lovituri și zgârieturi. În multe accidente slabe, deși o portieră sau capotă se îndoaie, vopseaua de pe acestea nu sare și în unele cazuri tabla poate fi îndreptată fără a afecta stratul de vopsea. Asta pentru că a fost aplicat un start de vopsea foarte bun. Desigur, asta aduce de la sine un cost mai mare, existat că și în cazul vopselelor clasice și vopsele electrostatice mai bune sau mai puțin bune. De aceea, unele mașini, chiar dacă sunt același model și fabricate în același an, pot avea preturi diferite datorita culorii vopselei precum și calității acesteia. Același lucru îl putem spune și despre indispensabilele smartphone-uri, unde o anumită culoare a carcasei, atât metalice cât și de sticla sau plastic, cere și un preț de vânzare mai mare al unui astfel de dispozitiv.

Vopsirea electrostatica este poate fi utilizata în numeroase ramuri ale industriei dar și în scopuri casnice, pentru diverse obiecte pe care le putem realiza acasă și cărora dorim să le oferim un strat protector cât mai bun astfel încât acestea să reziste în timp la diverși factori sau recondiționarea obiectelor vechi, în special cele de origine metalica.

Mai mult de atât,  vopsirea în camp electrostatic nu necesita decât aplicarea unui singur stat de vopsea în cele mai multe cazuri, pentru că acoperirea se vă face uniform, pe toată suprafață.