×

Unitate PC sau laptop – care este cel mai potrivit sistem de gaming?

Unitate PC sau laptop – care este cel mai potrivit sistem de gaming?

Încă de mulți ani există multe dezbateri pe tema alegerii celui mai bun sistem de gaming. Însă fiecare persoană trebuie să țînă cont, pe lângă performanță și de alte aspecte importante atunci când se dedid să-și achzitioneze sau să-și construiască un astfel de sistem. Marea bătălie este și a fost mereu dată între unități și laptopuri, ambele prezentând atât avantaje cât și dezavanaje.

În primul rând, pentru necunoscători, este bine de menționat faptul că piesele pentru un laptop diferă de cele pentru un calculator, nu numai în dimensiuni dar și în capacitate. Astfel, procesoarele sau plăcile video pentru un laptop, deși din aceeași serie și cu același nume și aceleași specificații, sunt total diferite față de cele pentru o unitate PC, asta însemnând mai slabe. După cum bine știu cei ce sunt pasionați de IT, de gaming și de tehnologia această în general, în ceea ce privește plăcile video, mai mare înseamnă întotdeauna mai bun. Iar în cazul unui laptop, spațiul este mereu limitat.

Și în ceea ce privește ventilația, răcirea, niciodată nu o să putem compară un laptop cu o unitate PC. Având la dispoziție mai mult spațiu în căzu unei unități, putem instala ventilatoare suplimantare pe pereții laterali și astfel, răcirea se va face și mai bine. De asemenea, sistemele moderne dispun și de tehnologiile de răcire cu lichid, foarte performanțe și eficiente. Pentru un laptop, oricât de bun, am avea mereu nevoie de un cooler sau un stativ pe care să îl ținem.

Deși până acum am putea spune că o unitate PC este alegerea mai bună, și laptopurile excelează la anumite capitole precum dimensiunile, care le fac ușor de cărat după noi, într-o geantă sau un rucsac, posibilitatea de a le utiliza și fără a le conecta la priză, grație bateriilor din ce în ce mai performanțe și cu autonomii mai mari și totodată, sunt mult mai silentionase, chiar și atunci când le sunt utilizate mai toate resursele și intră în modul turbo, unde ventiloatoarele lucrează la viteză maximă.

Pe de altă parte, în ceea ce pricește posibilitățile de upgrade, la un laptop am putea schimbă doar memoriile RAM, în limitele în care ne permite placă de baza și spațiul de stocare, Hard Disck-ul, în timp ce la o unitate PC putem schimbă aproape orice. Cu o placă de baza de ultima generație putem fi siguri că și ceea ce ar apărea chiar și în următorul deceniu în materie de procesoare, plăci video sau memorii RAM va putea fi compatibil su sistemul nostru și astfel nu va fi nevoie să îl schimbăm cu totul, având nevoie de un buget mare ci mai degrabă treptate, câte o piesă pe rând.

Așadar, luând toate aceste aspecte în considerare, putem declara învingătoare unitate PC, oferind mult mai multe avantaje în performanță și posibilitatea de îmbunătățire continuă.